ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν από ορισμένες πλευρές και κυρίως από τους επικεφαλής των παρατάξεων κ. Κ. Κόκκορη και κ. Σ. Λανδράκη , στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21/4/10, σχετικά με το έργο «Ανακατασκευές, κατασκευές και συντηρήσεις οδών», θεωρώ υποχρέωσή μου να τοποθετηθώ δημόσια ως υπεύθυνος πολιτικός άνδρας, αλλά και ως ένας από τους βασικούς συντελεστές δρομολόγησης του έργου αυτού, όταν ήμουν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.
Το συγκεκριμένο έργο λοιπόν, προϋπολογισμού 4.500.000+ΦΠΑ (5.555.000€) εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου με πρότασή μου από το 2008, μετά από συζήτηση στην Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να αποφεύγονται οι πολλές δημοπρασίες και οι καθυστερήσεις, αλλά και για να πετύχουμε καλύτερες τιμές. Παρ’ ότι η Τεχνική Υπηρεσία, με εντολή μου, ξεκίνησε τη σχετική μελέτη, αυτή δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο ίδιο έτος, με ευθύνη των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, γιατί δεν μπόρεσαν για πολλούς μήνες να μας δώσουν προτάσεις δρόμων που θα εντάσσαμε σ’ αυτή. Στο τέλος του 2008 αντικαταστάθηκα από τον κ. Δίβαρη και απ’ ότι γνωρίζω και πάλι μέσα στο 2009 υπήρξε καθυστέρηση διότι το έργο συνδέθηκε (κακώς), ως προς το αντικείμενό του, με Συμπληρωματικές Συμβάσεις παλαιότερων έργων οδοποιίας, που όμως δεν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Νομαρχίας.
Τελικά, στο τέλος του 2009 ολοκληρώθηκε η μελέτη και στις 16/12/09 εγκρίθηκαν από την Δημαρχιακή Επιτροπή οι όροι δημοπράτησης του έργου. Πάλι όμως, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα του νέου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, αντί το έργο να δημοπρατηθεί οι φωστήρες μας το απέσυραν, άλλαξαν κάποιους δρόμους και το επανέφεραν για νέα έγκριση στη Δημαρχιακή Επιτροπή στις 9/3/10. Μάλιστα με την πρόταση να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο φτάσαμε στο τέλος Απριλίου και δεν είναι δυνατόν, δεν στέκει, ένα έργο με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό και με χρονικό ορίζοντα τα δύο έτη να δημοπρατηθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή, που τόσα μας έχει δείξει.
Απ’ όσα προανέφερα, αλλά και από την προσωπική γνώση για το θέμα, την ευθύνη για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση, που ξεπέρασε τα δύο χρόνια, την έχει αποκλειστικά η Δημοτική Αρχή και σε καμία περίπτωση η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που έτσι κι αλλιώς ενεργεί τα νόμιμα με βάση τις εντολές που παίρνει. Επομένως η επίθεση που γίνεται από τον κ. Κόκκορη, τον κ. Λανδράκη και άλλους σε βάρος της Τεχνικής Υπηρεσίας και πολύ περισσότερο η στοχοποίηση συγκεκριμένου μηχανικού που ο άνθρωπος κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του, είναι απαράδεκτη και άδικη, και κακώς οι συγκεκριμένοι πολιτικοί εμπλέκουν την Υπηρεσία στην αντιπολιτευτική τους τακτική.
Ιδιαίτερα, η μακροσκελής τοποθέτηση του κ. Κόκορη και η κριτική του στη μελέτη του έργου, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στη Δημαρχιακή Επιτροπή, βασίζεται σε όχι πραγματικά στοιχεία και διεστραβλώνεται πλήρως η αλήθεια.
Πως αλλιώς να χαρακτηρίσω εγώ τον λόγο και τις ειρωνείες για τα εκρηκτικά στις εκσκαφές των δρόμων όταν η μελέτη στην Προμέτρηση, τον Προϋπολογισμό και το Τιμολόγιο γράφει σαφέστατα ότι θα γίνουν «Χωρίς τη χρήση εκρηκτικών».
Πώς να σχολιάσω την πομπώδη τοποθέτηση για την άσφαλτο ότι δεσμεύεται τάχα μου για δύο χρόνια ο Δήμος να την πληρώνει ακριβά ενώ θα φτηνύνει το πετρέλαιο, όταν η μελέτη ορίζει, σύμφωνα με το νόμο, ότι η άσφαλτος θα πληρώνεται με την τιμή που θα έχει την στιγμή της κατασκευής του έργου;
Πώς να εκτιμήσω τον ισχυρισμό ότι όλες οι εκσκαφές χαρακτηρίζονται στη μελέτη ως βράχος, όταν η παραδοχή που γίνεται από την τεχνική Υπηρεσία είναι μόνο για το 20% του συνολικού όγκου. Ποιος δεν γνωρίζει ότι στη Γλυφάδα με την πρώτη τσαπιά βρίσκεις βράχο; Είναι επομένως πολύ το 20%;
Πώς να κρίνω τις φράσεις για σπήλαια, ορυχεία, δάνειοθαλαμους, ισοζύγια γαιών κ.α., όταν είναι γνωστό ότι από το 2002 τα χρησιμοποιούμενα Τιμολόγια, οι Γενικές και Ειδικές Συγγραφές Υποχρεώσεων και οι Τεχνικές Προδιαγραφές για έργα που εκτελούνται από Περιφέρειες, Νομαρχίες και Δήμους σε όλη την Ελλάδα είναι για όλους ενιαία με βάση τα πρότυπα της Γ.Γ. Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Γ.Γ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπ. Οικονομίας; Με βάση αυτά γίνονται οι μελέτες και από τα άρθρα που προβλέπουν όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται όσα αντιστοιχούν στο εκάστοτε έργο. Στην περίπτωσή μας είναι σαφέστατο ότι τα προϊόντα εκσκαφής (τα μπάζα δηλαδή) μεταφέρονται στη νόμιμη χωματερή της περιοχής που είναι στη Φυλή.
Τι να σκεφθώ τέλος για την κριτική στις χρησιμοποιούμενες από την Υπηρεσία τιμές αν είναι ακριβές ή φτηνές, όταν υποχρεωτικά οι μελετητές μηχανικοί τις παίρνουν από τα Ενιαία Τιμολόγια του Ν. 3669/08 (τα λεγόμενα «τιμολόγια Σουφλιά»);
Θα μπορούσα πολλά ακόμα παραδείγματα να αναφέρω, νομίζω όμως πως με τα παραπάνω έδωσα πλήρη εικόνα του θέματος.
Αγαπητοί κύριοι η διαστρέβλωση και πολύ περισσότερο το ψέμα δεν αποτελούν πολιτική. Άλλωστε, όπως λέει και ο λαός μας «έχουν κοντά ποδάρια». Σταματήστε επομένως την επίθεση στις Υπηρεσίες του Δήμου γιατί πριονίζετε το κλαδί που κάθεστε. Αν έχετε λόγους ελέγχου κάντε το σοβαρά και όπως προβλέπετε από τους νόμους, χωρίς να σπιλώνεται ανθρώπους. Δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα! Οι υπάλληλοι του δήμου δεν φταίνε σε τίποτα καθώς και η υπηρεσία όταν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι συμπεριφέρονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο.


ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Γλυφάδας
Πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ