Ψωρα στα σχολεια


Αναστάτωση έχει προκληθεί στους γονείς μαθητών τριών σχολείων μετά την καταγραφή κρούσματος ψώρας στο σχολικικα συγκρότηματα

Στο συγκρότημα μετέβη κλιμάκιο ιατρών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και εκπροσώπων του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ενώ απεστάλησαν και οι σχετικές οδηγίες.



Τι είναι η ψώρα

Η ψώρα οφείλεται στα ακάρεα της οικογένειας Sarcoptide. Τα ακάρεα αυτά, είναι μόλις ορατά με γυμνό οφθαλμό και επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων προκαλώντας δερματίτιδες, αλλεργίες ή και μεταβιβάζοντας παθογόνους μικροοργανισμούς.

Συμπτώματα της ψώρας

Τα ακάρεα επιλέγουν σημεία του σώματος όπου το δέρμα είναι λεπτό με πτυχές (όπως ανάμεσα στα δάχτυλα, στους καρπούς, στους αγκώνες, στα γόνατα, τους μηρούς και στις μηρογεννητικές πτυχές) και σχηματίζουν στοές κάτω από την επιδερμίδα.

Οι στοές διακρίνονται επάνω στο δέρμα ως πολύ λεπτές γραμμές. Στην επιφάνεια των γραμμών αυτών σχηματίζονται πολλές μικρές φυσαλίδες, οι οποίες συχνά διαπυούνται.

Όταν η προσβολή είναι πρόσφατη, τα άτομα δεν αισθάνονται κνησμό (φαγούρα) και η μόλυνση μπορεί να λάβει μεγάλη έκταση μέχρις ότου γίνει αντιληπτή.

Εξάνθημα και έντονος κνησμός εμφανίζονται ένα μήνα μετά τη γέννηση και εκκόλαψη των ωαρίων.

Μετάδοση της ψώρας

Η μετάδοση γίνεται εξαιρετικά εύκολα από άτομο σε άτομο, συνήθως με άμεση επαφή, γι' αυτό και εξαπλώνεται όπου υπάρχει συνωστισμός (στρατώνες, γηροκομεία, σχολεία κλπ).

Στο περιβάλλον τα ακάρεα ζουν μόνο 2-5 ημέρες.

Η θεραπεία της ψώρας


Η νόσος θεραπεύεται πάρα πολύ σύντομα με τη χορήγηση της απαραίτητης αγωγής για λίγες μέρες.

Δύο με τέσσερις ώρες μετά τη θεραπεία το μολυσμένο άτομο σταματά να μεταδίδει το άκαρι της ψώρας. Η φαγούρα σταματά σχετικά γρήγορα, αλλά μερικά παιδιά συνεχίζουν να ξύνονται ακόμα και για εβδομάδες σαν αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης.

Διάφορα αντικείμενα κλινοσκεπάσματα και ενδύματα μολυσμένων ατόμων διατηρούν τη μολυσματικότητά τους για 4 συνήθως ημέρες.

Οδηγίες προφύλαξης από τη μετάδοση της ψώρας

Συνιστάται να :

1. Ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής όπως : Συχνό πλύσιμο των χεριών, καθημερινό μπάνιο του σώματος και να συμβουλεύεται το παιδί να μην χρησιμοποιεί τα ρούχα άλλων παιδιών.

2. Όλα τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν από μολυσμένα άτομα 4 ημέρες πριν από την έναρξη της θεραπείας πρέπει να πλυθούν με καυτό νερό και να στεγνώσουν με ένα ζεστό στεγνωτήριο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό απαιτείται άπλωμα των ρούχων στον ήλιο (10 λεπτά σε θερμοκρασία 50 οC τα ακάρεα φονεύονται και καταστρέφονται τα ωάριά τους).

3. Απεντόμωση στους χώρους


4. Σχολαστική καθαριότητα στους χώρους των κτιριακών εγκαταστάσεων, των αντικειμένων, του ιματισμού και των παιχνιδιών προκειμένου για νηπιαγωγείο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ