Ο «Προφήτης Ηλίας» με το παραδοσιακό αποκριάτικο καρναβάλι έκανε πάλι τη διαφορά



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυφάδας «Ο Προφήτης Ηλίας» πιστός στις ιδέες και τις δράσεις σε θέματα που προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας, φροντίζοντας αυτές οι ιδέες και οι δράσεις να μην έχουν τυποποιημένο και εμπορικό χαρακτήρα, αλλά να διακατέχονται από ανιδιοτέλεια και αυθορμητισμό, ξεκίνησε φέτος την διοργάνωση Παραδοσιακού Αποκριάτικου Καρναβαλιού στην Γλυφάδα. Παρά τα πενιχρά του εφόδια τόλμησε να αναλάβει ένα αρκετά σημαντικό εγχείρημα που τελικά το έφερε εις πέρας και κατάφερε να κάνει τη διαφορά και να καθιερωθεί σαν ένας απ’ τους πιο σημαντικούς παράγοντες στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.


Στις 27 Φεβρουαρίου την Κυριακή των Απόκρεω στις απογευματινές ώρες, μετέφερε στους δρόμους της Άνω Γλυφάδας αστείες αποκριάτικες εικόνες και δρώμενα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Οι Μπούλες και οι Κουδουνάτοι μετέδωσαν το κέφι της αποκριάς και ξεφάντωσαν μαζί με τους πολίτες με παραδοσιακή μουσική κατάλληλη για τις ημέρες αυτές. Τα Γαϊτανάκια, παραδοσιακά δρώμενα της Αποκριάς σε πολλές περιοχές της πατρίδος μας, στόλισαν τα παιδιά της Γλυφάδας με όμορφα χρώματα και ξένοιαστες στιγμές.

Η πομπή ξεκίνησε απ’ τη διασταύρωση Γ.Γεννηματά και Ιθάκης όπου μαζί με τα οργανωμένα τμήματα του Συλλόγου ακολούθησαν και πολλοί πολίτες που έδειχναν διψασμένοι για μια τέτοια εκδήλωση σαν να το περίμεναν. Σε όλη τη διαδρομή στην οδό Γ. Γεννηνματά τα μέλη του συλλόγου ντυμένα με τις παραδοσιακές στολες σκόρπισαν το κέφι με τις καραμούζες και τις κουδούνες τους που οι ήχοι τους κάλυπταν και αυτή την ίδια τη μουσική. Τα παιδιά ντυμένα με τις δικές τους αποκριάτικες στολές πλαισίωναν τα γαιτανάκια και ζούσαν κι αυτά τη χαρά της Αποκριάς. Δεν έλειπαν ακόμη και τα μωρά που κι αυτά ντυμένα με αποκριάτικες στολές ακολουθούσαν την πομπή είτε μέσα στα καροτσάκια τους είτε στις αγκαλιές των δικών τους. Η νύφη κι ο γαμπρός ξεχώρισαν και κέρδισαν τα πειράγματα και τα αστεία του κόσμου.

Στην πλατεία του Αγίου Τρύφωνα το γλέντι άναψε για τα καλά, οι χοροί διαδέχονταν ο ένας τον άλλο το τσίπουρο προσφερόταν άφθονο και παρά το τσουχτερό κρύο οι χοροί κράτησαν μέχρι το σούρουπο.

Η ενέργεια αυτή ήταν η αρχή και πρέπει στις επόμενες χρονιές η εκδήλωση να αναπτυχθεί, να ενισχυθεί και να πλαισιωθεί από το Δήμο και να καθιερωθεί σαν θεσμός στη πόλη μας δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα που θα την κάνει να ξεχωρίζει απ’ τις αντίστοιχες τυποποιημένες και εμπορικές εκδηλώσεις σε άλλους Δήμους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ