Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία απ τον ομώνυμο Πολιτιστικό Σύλλογο Την Τρίτη στις 19 Ιουλίου



Εδώ και πολλά χρόνια ο λαός της Γλυφάδας και όχι μόνο συμμετέχει κάθε 19 του Ιουλίου, παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία, σε μια υπέροχη ενέργεια. Όλοι μαζί νέοι, γέροι, οικογένειες, παρέες ανεβαίνουν στο ομώνυμο εξωκλήσι, σήμα κατατεθέν του βουνού που συνορεύει με την πόλη, αψηφώντας τον κόπο που έχει η πορεία σε ένα ανηφορικό μονοπάτι για να πάνε να προσκυνήσουν στον Προφήτη Ηλία και να πάρουν ευλογία και δύναμη.



Τα τελευταία όμως εννιά χρόνια η διαδικασία αυτή έχει πάρει ένα ιδιαίτερα όμορφο παραδοσιακό χρώμα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυφάδας ο «Προφήτης Ηλίας» αναβιώνει ένα παλιό έθιμο κατά το οποίο υποδέχεται στην επιστροφή τους κουρασμένους προσκυνητές οι οποίοι κάνουν μια στάση πριν την οριστική αποχώρησή τους απ’ το βουνό ανταλλάσσουν ευχές με την ευκαιρία της γιορτινής ημέρας και δέχονται προσφορά απ τον Σύλλογο, δροσερό νερό, λουκούμι και τσίπουρο . Αυτά τα τρία παραδοσιακά κεράσματα αποτελούν εκείνη τη στιγμή βάλσαμο Τα μέλη του Συλλόγου με πρωτεργάτες τον πρόεδρο του Συλλόγου Ηλία Γιαννόπουλο και τον Γραμματέα Χρήστο Χατζηδάβαρη, με πολύ μεράκι χωρίς να υπολογίζουν την κούραση που δημιουργεί η ζέστη του καλοκαιριού αλλά και το υψόμετρο της τοποθεσίας, προετοιμάζουν αρκετές μέρες πριν το κιόσκι στο οποίο οι κοπέλες κυρίως του Συλλόγου προσφέρουν τα παραδοσιακά αυτά κεράσματα.

Περί τα δέκα άτομα σέρβιραν ασταμάτητα τους πάνω από 2000 προσκυνητές που κατέβαιναν συνέχεια από τις πρώτες βραδινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ μετά τις 12 η ώρα. Ο ενθουσιασμός των πολιτών για την πράξη αυτή ήταν πολύ μεγάλος και ένα συνεχές μπράβο και συγχαρητήρια ακούγονταν απ’ τα στόματα των προσκυνητών πράγμα που δίνει κουράγιο στα μέλη του Συλλόγου να επαναλαμβάνουν το γεγονός αυτό κάθε χρόνο. Υπήρχαν μάλιστα πολλές παραινέσεις απ’ τους πολίτες για να διευθετηθεί ο χώρος πιο μόνιμα. Έτσι ο Σύλλογος αποφάσισε να προσπαθήσει να δημιουργήσει στο σημείο μια πιο μόνιμη κατασκευή και για να απαλυνθεί ο υπέρμετρος κόπος που καταβάλουν τα μέλη κάθε χρόνο για να στήσουν το κιόσκι αλλά και για να αποτελεί. και μια αφετηρία απ’ όπου θα εκπορεύονται διάφορες δραστηριότητες προστασίας και φροντίδας του βουνού.

Στάση στο κιόσκι δεν παρέλειψαν να κάνουν και πολλοί επώνυμοι συμπολίτες μας, με πρώτο τον Δήμαρχο της πόλης κ Κώστα Κόκκορη, αλλά και άλλους όπως ο Αντιδήμαρχος Πόλης κ. Στάθης Γεωργούλιας ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Άρης Παναγόπουλος ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Δήμου, και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Λένα Μαυρακάκη, οι οποίοι δέχθηκαν τα κεράσματα του Συλλόγου και έδωσαν τα θερμά τους συγχαρητήρια σ’ όλα τα μέλη του Συλλόγου και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο κ. Ηλία Γιαννόπουλο, ο δε Δήμαρχος έδειξε την ευαισθησία του με το να υποσχεθεί ότι μέχρι του χρόνου θα φροντίσει να διευθετηθεί ο χώρος για μια πιο άνετη στάση των προσκυνητών.

.

Η μόνη λάθος νότα της βραδιάς ήταν το καμένο τοπίο της πλαγιάς στην οποία δεσπόζει το εξωκλήσι, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο αλλά και να μας αφυπνίσει ώστε ατομικά αλλά κυρίως και συλλογικά να ενεργοποιηθούμε ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον μας και τον πολιτισμό μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ