ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυφάδας «Ο Προφήτης Ηλίας» πραγματοποίησε το Σάββατο το απόγευμα στις 4 Φεβρουαρίου την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας με τον τρόπο που ξέρει, με ενθουσιασμό, με οργάνωση, με πίστη και αγάπη στην παράδοση και με ζηλευτό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα γέμισε με τα όμορφα τραγούδια απ’ τη Χορωδία και τους παραδοσιακούς χορούς των διαφόρων πολυπληθών Τμημάτων του Συλλόγου. Τα παραδοσιακά δρώμενα, όπως πάντα συμβαίνει με τον «Προφήτη Ηλία», κέρδισαν τις εντυπώσεις των προσκεκλιμένων στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» και βέβαια τα παραδοσιακά δρώμενα απ’ τα μικρά παιδιά της Ακαδημίας του Συλλόγου ξεσήκωσαν τον ενθουσιασμό στους προσκεκλημένους, επισήμους και μη. Δεν μπορείς να αντισταθείς και να μην συμμετέχεις στο παρατεταμένο χειροκρότημα, όταν παρακολουθείς τα παιδιά του νηπιαγωγείου να χορεύουν το Μενούση.

Η δουλειά που κάνουν οι δύο ακούραστοι δάσκαλοι της Χορωδίας και των Παραδοσιακών Χορών, ο Χοράρχης και Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής κ. Σωτήρης Δογάνης και ο κ. Άρης Κατσινέλης έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην εμφάνιση των τμημάτων
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Γιαννόπουλος, η ψυχή του Συλλόγου, κέντρισε το ενδιαφέρον τον προσκεκλημένων με την κατά κάποιο τρόπο ανατρεπτική ομιλία του, σύμφωνα με την οποία τάραξε κάπως τα τεκταινόμενα στην κοινότητα των πολιτιστικών συλλόγων.
Αφού ξεκίνησε με τη αναφορά στις δύσκολες μέρες και την επισήμανση ότι θα αντέξουμε και θα το ξεπεράσουμε γιατί λεγόμαστε Έλληνες, στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς συλλόγους και παρατήρησε ότι, οι σύλλογοι πρέπει να είναι κάτι απλό, μια πόρτα ανοιχτή, που να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης. Και συνέχισε :
«Αν είσαι ρομαντικός θα καταλήξεις ότι ο πολιτισμός είναι κάτι που προσφέρεται απλόχερα και με ανιδιοτέλεια. Ο Ελληνισμός είναι αυτός που βάζει στο εμείς και όχι στο εγώ, για εμάς και όχι για εμένα. Πρέπει να κάνουμε αυστηρή κριτική αλλά να κάνουμε και προτάσεις. Αυτό που ακούω πιο πολύ είναι για επιχορηγήσεις. Άραγε μπορούμε οι πολιτιστικοί σύλλογοι να δικαιολογήσουμε τα χρήματα που παίρνουμε και έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε στα μάτια τον κόσμο. Ο Σύλλογός μας προσπαθεί και συνεργάζεται με όλες τις παρατάξεις. Δεν έχουμε περιθώρια, θα πρέπει οι Σύλλογοι να παίξουμε κάποιο άλλο πιο σημαντικό ρόλο. Οι Σύλλογοι πρέπει να λειτουργούν σαν ναός του πολιτισμού και της παράδοσης. Η ιστορία μας έχε διδάξει ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Το σύστημα θα προσπαθήσει να τα ισοπεδώσει όλα. Βρίσκει τον κάθε Ηλία Γιαννόπουλο που θέλει να προβληθεί και εμπορεύεται την παράδοση και ας μου επιτραπεί η έκφραση κάποιοι από εμάς έχουν ασελγήσει στην παράδοση.»
Στο σημείο αυτό ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος ευχαρίστησε το Δήμο για την βοήθεια που τους παρέχει και για την οικονομική ενίσχυση που πήραν φέτος και είπε ότι, παρόλο που ήταν κάπως μειωμένη, θα φροντίσουν να τα νοικοκυρέψουν για να φτάσουν, γιατί άλλωστε είναι χρήματα των πολιτών. Επίσης δήλωσε ότι όπου τους χρειαστεί ο Δήμος, ιδιαίτερα για τον πολιτισμό, θα βάλουν πλάτη, ενώ έκλεισε λέγοντας πως οι πολιτιστικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι η γέφυρα επικοινωνίας του κόσμου.








Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Δημήτριος Βίγλας Αντιδήμαρχος Πόλης, Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ο κ. Δημήτρης Αγγελάτος Αντιδήμαρχος Διοικητικού, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Νοτίου Τομέα κ. Αντώνης Γιαννακάκης, οι πρώην αντιδήμαρχοι κ. Σπύρος Δήμου και Δημήτρης Καραπάνος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» κα. Αθηνά Λυγνού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ευστάθιος Γεωργούλιας, κα. Αιμιλία Γιαννοπούλου και κα. Ευαγγελία Καρατσιώλη απ την Δημοτική Παράταξη «Δυνατή Γλυφάδα» ο κ. Δημήτρης Ακριβός απ την Δημοτική Παράταξη «Μαζί για τη Γλυφάδα» η κα Δάφνη Μπίλια -Χαρίση απ’ την Δημοτική Παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και ο κ. Τάσος Σταύρος απ΄ την Δημοτική Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας, η Λογοτέχνης κα. Άννα Μπιθικώτση η κα. Βίκυ Ράλλη Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. απ’ το Σύλλογο των Πριγκηπιανών και εκπρόσωποι απ’ το Τοπικό Τύπο, πολλοί δε απ’ τους επισήμους αυτούς κλήθηκαν να κόψουν την πίτα και να ευχηθούν. Δεν έλειψε βέβαια και ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κώστας Κόκκορης στον οποίο δόθηκε, κατά την παράδοση, για το καλό της χρονιάς, για κουράγιο και δύναμη μια κρεμύδα .
Κάποιες παραλείψεις και κάποια μικρά λάθη στην αναγγελία των επισήμων προσκεκλημένων δεν μπορούν να αλλοιώσουν την επιτυχία της εκδήλωσης.
Λαμπερή και άψογη ήταν και η κ. Καίτη Μανιά μέλος της Χορωδίας του Συλλόγου που παρουσίασε την εκδήλωση.
Βέβαια στο τέλος δεν έλειψε και το παραδοσιακό κέρασμα από ένα κομμάτι πίτα και τσίπουρο, ενώ το φλουρί κέρδισε η αξιαγάπητη σύζυγος του Δασκάλου των Παραδοσιακών Χορών Σταυρούλα Τσίτσα-Κατσινέλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ