Συμμετοχή του «Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.-Γρ. Γρηγορίου» σε Διεθνές Συνέδριο, για τις Δημόσιες ΒιβλιοθήκεςΓεμάτοι ενθουσιασμό, εμπειρίες και γνώση επέστρεψαν από το Ελσίνκι της Φινλανδίας οι 16 πρωτοπόροι υπάλληλοι του Future Library, μετά τη συμμετοχή τους στο 78ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκών (IFLA, International Federation of Library Associations)!

Μέλος της αποστολής ήταν και το στέλεχος του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού (Π.Α.Ο.Δ.Ηλ. – Γρ. Γρηγορίου) του Δήμου μας, κα Έρρικα Καρβέλα, που συμμετέχει στην ομάδα των 16 πρωτοπόρων υπαλλήλων από Δήμους σε όλη την Ελλάδα, με την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος Future Library στο Δήμο Ηλιούπολης. Ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει σαν στόχο την αναβάθμιση του ρόλου των Δημόσιων Βιβλιοθηκών στη χώρα μας, και τη δημιουργική σύνδεσή τους με τις τοπικές κοινωνίες.


Η συμμετοχή των 16 πρωτοπόρων υπαλλήλων στο Συνέδριο αποτέλεσε μοναδική εμπειρία για τα μέλη της αποστολής, από την οποία αποκόμισαν σημαντική γνώση και ερεθίσματα για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων στον τομέα των Βιβλιοθηκών.

Είναι χαρακτηριστικό πως είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει πολυμελής Ελληνική αποστολή στο IFLA. Για 6 ημέρες, από τις 13 έως τις 18 Αυγούστου, το δίκτυο πρωτοπόρων υπαλλήλων του Future Library συνοδευόμενοι από τους συντονιστές του προγράμματος και εκπροσώπους του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, συναντήθηκαν με την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα των επαγγελματιών της βιβλιοθηκονομίας και της πληροφόρησης, ανέπτυξαν διεθνείς δεσμούς και συνεργασίες και διεύρυναν τους ορίζοντές τους όσον αφορά το μέλλον των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, την απονομή του βραβείου «Πρόσβαση στη Γνώση» 2012, στα «Τεχνολογικά Κέντρα της Δομινικανής Δημοκρατίας» (Access to Learning Award – 2012 winner: The Dominican Republic's Community Technology Centers), για την πολύπλευρη προσφορά τους στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων της χώρας μέσω της τεχνολογίας. Το ίδιο βραβείο, πριν 2, μόλις, χρόνια είχε κάνει παγκοσμίως γνωστή την, τότε νικήτρια, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία υπήρξε η έμπνευση και η αφετηρία του Future Library.

Το πρόγραμμα όμως δεν περιλάμβανε μόνο τη συμμετοχή στο συνέδριο, αλλά και την παρακολούθηση εκπαιδευτικής ημερίδας με σεμινάρια, ειδικά διαμορφωμένα για τις ανάγκες του Future Library, μέσω συνεργασιών με εμπειρογνώμονες των βιβλιοθηκών από τη Φινλανδία και τις Η.Π.Α., στην Rikhardinkatu Library, καθώς και μια σειρά ξεναγήσεων σε 4 ακόμη πρότυπες φινλανδικές βιβλιοθήκες (Helsinki City Library, Library 10, Meeting point, Espoo City Library).

Στόχος των πολύπλευρων δραστηριοτήτων ήταν να γίνουν, οι 16 πρωτοπόροι, κοινωνοί των διεθνών τάσεων, αλλά και  να επιμορφωθούν σχετικά με την εφαρμογή και διαχείριση καινοτόμων ιδεών και δράσεων που μπορούν να εισάγουν οι ίδιοι στις βιβλιοθήκες των περιφερειών τους.

Με οδηγό τις εμπειρίες που αποκομίσθηκαν από το διάστημα παραμονής στη Φινλανδία, αλλά και με τη συνεχή συνεργασία των 16, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ομάδα του Future Library, συνεχίζεται η προσπάθεια για την υιοθέτηση αλλαγών που θα βοηθήσουν τις βιβλιοθήκες μας να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις ανάγκες των χρηστών τους και να γίνουν το επίκεντρο ανάπτυξης και δημιουργικότητας των τοπικών κοινωνιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ