Εγαίνια της Φιάλης στον Ιερό Ναό του Αγ. Τρυφωνα Γλυφάδας

Ο Λογος του Προισταμενου του Ναουύ Αρχιμανδριτης Μιχαήλ Κανελος στον λόγο του εξήγησε στους πιστούς την Ιστορια της Φιάλης. Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του Αρχιμανδριτη

"Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Σεβαστοί πατέρες,
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
Αγαπητοί μας αδελφοί.

          Η κατασκευή ενός Εκκλησιαστικού έργου στους καιρούς που διανύουμε, δεν αποτελεί μια συνηθισμένη εκδήλωση. Διότι η ανάγκη καταφυγής στην ποιότητα του παρελθόντος στα έργα της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας μας, αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη.
Η Σύγχρονη λογοκρατία επιβάλει πλέον ρυθμούς που μάχονται την Ιστορία και την Παράδοση της Εκκλησίας μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ό,τι έρχεται να αναδείξει νοήματα και πράγματα της προγονικής κληροδοσίας είναι κάτι το όντως ιδιαίτερο και εξαιρετικό. Ένα τέτοιο ιδιαίτερο και εξαιρετικό γεγονός είναι σήμερα εδώ καμωμένο με πηγαίο αίσθημα εκκλησιαστικής αγάπης και ανυπόκριτης φιλοδημίας.

          Σύμφωνα με το βιβλίο της Εξόδου (λ΄17-21) ο Θεός διέταξε να κατασκευασθούν λουτήρες χάλκινοι στους οποίους να νίπτουν τα χέρια και τα πόδια οι Ιερείς του Ισραήλ ώστε καθαροί να προσφέρουν θυσίες στο Θεό. Η ίδια εντολή περιέχεται και στο Λευιτικό (ιστ΄4-26) να λούεται όλο το σώμα ο Αρχιερεύς και έπειτα να ενδύεται τα λειτουργικά του άμφια, ώστε συμβολικώς να βρεθεί καθαρός από ρύπου αμαρτίας, για να προσφέρει θυσία αίματος, και με τον ραντισμό να αφεθούν οι αμαρτίες του λαού του Θεού.
          Η Εκκλησία μας έχουσα υπ’ όψη τα παραπάνω, κατασκεύαζε στα προαύλια των Ναών νιπτήρες στους οποίους ένιπταν τα χέρια οι μέλλοντες να εισέλθουν πιστοί, Ιερωμένοι, και Βασιλείς του Βυζαντίου διότι ήθελαν συμβολικώς να εφαρμόσουν το: <<ο λελουμένος ου χρείαν έχει η τους πόδας νίψασθαι, αλλ’εστί καθαρός όλος.>> (Ιωαν. Ιγ΄10)   
Η Κρήνη αυτή ονομαζόταν και με πλήθος άλλων ονομασιών όπως: Φιάλη, Φρέαρ, Πυθμήν, Καθαρτήριον, Εμβάτης, Κολυμβείον Περιρραντήριο  ή Κάνθαρος και Χέρνιψ.
          Φιάλη λοιπόν είναι ένα κτιστό κατασκεύασμα συνήθως μαρμάρινο, με ημισφαιρικό τρούλο που φέρεται και στηρίζεται μέσω τόξων και από οκτώ κίονες. Στο εσωτερικό βρίσκεται το αναβρυτήριο του Αγιασμού με ανάγλυφες επάλληλες λεκάνες κατασκευασμένα και αυτά από μάρμαρο. Το όλο συγκρότημα πατά πάνω σε κρηπίδωμα τριών η πέντε αναβαθμών.
          Τέτοια Φιάλη υπήρχε υπήρχε στο μέσον την αυλής του Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, όπου σε αυτή τελούσαν κατά την Εορτή των Θεοφανείων τον Αγιασμό των υδάτων.
          Παρόμοιο αντίγραφο Φιάλης εγκαινιάζουμε σήμερα με την ακολουθία και τέλεση του αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Παύλο, και με την παρουσία των πιστών και των αρχών της Περιοχής μας.
          Επιτρέψτε μου Σεβασμιώτατε να κάνω μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της κατασκευής της παρούσας φιάλης:
Το Νοέμβριο του 2008 ζήτησε ο Δήμος Γλυφάδας από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας μας, να επιτρέψουμε την κατεδάφιση της εξέδρας που βρισκόταν στο ίδιο σημείο, για να γίνει η ανάπλαση-ανακαίνιση της Παιδικής χαράς η οποία δεν θα ταίριαζε πλέον στον ανακαινισμένο χώρο, με την προϋπόθεση και διαβεβαίωση ότι στο ίδιο σημείο και με δαπάνη αποκλειστική του Δήμου θα κατασκευαζόταν κάτι διαφορετικό που να έχει εκκλησιαστικό χαρακτήρα, προκειμένου να ταιριάζει με τον χώρο για να εξυπηρετούνται οι λειτουργικές ανάγκες και εκδηλώσεις του Ναού.
Πράγματι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποδέχθηκε δια Πράξεως σχετικής, την πρόταση αυτή του Δήμου, και πρότεινε να κατασκευαστεί φιάλη, καταθέτοντας σχέδιο και μελέτη για την υλοποίηση του έργου.  
Η παιδική χαρά ανακαινίστηκε και ο χρόνος κυλούσε χωρίς να υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη στο έργο.
Παρά τις έντονες γραπτές διαμαρτυρίες μας προς τον απερχόμενο Δήμαρχο Γλυφάδας, ουδέποτε λάβαμε απάντηση επί του θέματος, εισπράττοντας όμως τον χλευασμό και την κοροϊδία, όταν σε ευκαιριακές συναντήσεις για να μας ξεφορτωθούν έλεγαν: ότι θα το κάνουμε το έργο, αλλά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες καθώς και την άρνηση των υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ήρθαμε σε επαφή με πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους καταθέτοντας την αγωνία μας και τον προβληματισμό μας για το θέμα αυτό, και κανείς δεν μας αρνήθηκε για την υλοποίηση του έργου, εφόσον περνούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά ποτέ ο Δήμος δεν το κατέθεσε ως θέμα στην ημερήσια διάταξή του. 
          Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δημάρχου Γλυφάδας κ. Κωνσταντίνου Κόκκορη, ζητήσαμε συνάντηση μαζί του για να εκθέσουμε και πάλι εκ νέου το δίκαιο αίτημά μας.
          Ο κ. Κόκκορης από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε το δίκαιο αίτημά μας και μας υποσχέθηκε ότι το έργο θα κατασκευαστεί με δαπάνη του Δήμου όπως είχε συμφωνηθεί κάνοντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την υλοποίηση του.
Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και  το έργο έλαβε σάρκα και οστά και σήμερα το εγκαινιάζουμε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε κατά την κατασκευή του, γιατί υπήρξαν πολλοί που δεν ήθελαν να γίνει το έργο αυτό και έκαναν ότι μπορούσαν για να σταματούν την κατασκευή του κάθε τόσο, και να οδηγείται ο εργολάβος κάθε δυο τρεις μέρες  στο κρατητήριο από ανώνυμες καταγγελίες, ότι δήθεν δεν υπάρχει άδεια. Γνωρίζουμε τα ονόματά τους, κακία δεν κρατούμε μόνο προσευχόμαστε στο Θεό και στον Προστάτη Άγιό μας, ο Κύριος να τους φωτίζει και να τους ελεεί.        
          Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου Σεβασμιώτατε εκ μέρους των Ιερέων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλης της Ενορίας να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Γλυφάδας κ. Κωνσταντίνο Κόκκορη για την ειλικρινή συμπαράστασή του στην Ενορίας μας, και όλους τους δημοτικούς συμβούλους που βοήθησαν από την πλευρά τους, τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Σταμάτη Σιφναίο για την άριστη συνεργασία μας, την προθυμία του αποδεχόμενος τις προτάσεις μας για την κατασκευή της φιάλης, τον ανάδοχο του έργου κ. Κων/νο Παναγιωτόπουλο και τον Υιό του Χρήστο για την κατασκευαστική τους αρτιότητα, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν προσφέροντας πολλά περισσότερα από τα προκαθορισμένα.
          Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και τον κ. Στέλιο Λανδράκη για την δική του συμβολή, καθώς και την αλησμόνητη σε όλους μας μακαριστή Φρειδερίκη Μαλάμη, όπου από την πρώτη στιγμή συμμεριζόμενη την αγωνία μας προσπάθησε για τη δημιουργία αυτού του έργου.
          Τέλος ευχαριστώ εσάς Σεβασμιώτατε για την καθοδήγηση και τις συμβουλές σας, για το ανύστακτο ενδιαφέρον σας, και την παρουσία σας σήμερα εδώ στα εγκαίνια της φιάλης με την τέλεση του Αγιασμού, καθώς και όλους του ενορίτες μας που βρίσκονται μαζί μας στηρίζοντας μας, με την αγάπη τους και την προσευχή τους.

 Παρακαλώ Σεβασμιώτατε, ως Επίσκοπος και πατέρας όλων μας,  να απονείμετε  το ευχαριστήριον της Ενορίας μας για όλα όσα προαναφέραμε παραπάνω, στους: Δήμαρχο Γλυφάδας κ. Κων/νο Κόκκορη, στον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Σταμάτη Σιφναίο, και στον ανάδοχο και κατασκευαστή κ. Κων/νο Παναγιωτόπουλο.

Γλυφάδα 18-11-2012
Αρχιμ. Μιχαήλ Κανέλος                           


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ