Τον Ποντιακής καταγωγής κοσμονάυτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, τιμά η Ένωση Ποντίων Σουρμένων

 
Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 στις 7:30 μ.μ, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, η πόλη μας υποδέχεται τον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα Ποντιακής καταγωγής Έλληνα κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο.
Τον Ποντιακής καταγωγής κοσμονάυτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, τιμά η Ένωση Ποντίων Σουρμένων
Τον Ποντιακής καταγωγής κοσμονάυτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, τιμά η Ένωση Ποντίων Σουρμένων
Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Βατούμ της Γεωργίας. Πατέρας του είναι ο Νικολάι Γιουρτσίχιν και μητέρα του η Μικρούλα Γραμματικοπούλου Γιουρτσίχινα. Τέλειωσε το σχολείο στο Βατούμ το 1976 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.
Έχει εργαστεί στη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Ενέργεια ως μηχανικός, στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείου – Μιρ και ΝΑΣΑ – Μιρ ως αρχιμηχανικός. Ταξίδεψε 4 φορές στο διάστημα, όπου έμεινε συνολικά πάνω από 500 ημέρες, παίρνοντας μαζί του στην πρώτη αποστολή την Ελληνική Σημαία, στη δεύτερη την Κυπριακή Σημαία και στην τρίτη του αποστολή πήρε συμβολικά, για να δηλώσει και να τιμήσει την ποντιακή του καταγωγή, μια παραδοσιακή ποντιακή φοτά, την οποία παρέλαβε από τη συλλογή στολών του συλλόγου μας.
Μεταξύ άλλων του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑΣΑ».
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο κοσμοναύτης θα ανακυρηχθεί τιμής ένεκεν επίτιμος Δημότης της πόλης μας και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ