ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ




«Αφησέ με να 'ρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!», λέει ο Γιάννης Ρίτσος στη Σονάτα του Σεληνόφωτος τραγουδώντας ύμνο στο Αυγουστιάτικο Φεγγάρι..
Το πιο μεγάλο το πιο Λαμπρό και Ολόγιομο είναι αυτό του Αυγούστου.
Στη λαογραφία των περισσότερων λαών πιστεύουν ότι η Σελήνη παντρεύτηκε τον Ήλιο. Ωστόσο η Σελήνη, ζηλιάρα για τον κατάξανθο άντρα της, τον Ηλιο, προσπάθησε να τον κομματιάσει με το σπαθί της και έτσι γεννήθηκαν τα αστέρια. Όσο για τις τρεις κατασκότεινες νύχτες του κάθε μήνα όταν δεν υπάρχει καθόλου φεγγάρι στο στερέωμα, λένε ότι είναι οι τρεις βραδιές που κάνει έρωτα με τον άντρα της τον Ήλιο και ζητάει από τα άλλα αστέρια να τους κρύψουν.
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΡΑ

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα άστρα, μας λένε πως η Σελήνη τον Αύγουστο, όταν μεσουρανεί το φως της, φτάνει στη Γη διανύοντας μεγαλύτερο πάχος της ατμόσφαιρας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να διαχέεται και ν’ απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φτάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο. Δηλαδή, η ίδια η φύση μας απατά ως προς το χρώμα της Σελήνης.
Η αυγουστιάτικη, όμως, πανσέληνος παίρνει μια ιδιαίτερη χροιά στον ελλαδικό χώρο. Και τούτο γιατί κάθε καλοκαίρι οι μεγάλες πυρκαγιές που γίνονται στον τόπο μας κάνουν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα άπειρα σωματίδια από τις φλόγες, τους καπνούς και τα αποκαΐδια. Όλα αυτά απορροφούν το κυανό χρώμα της Σελήνης και την κάνουν να φαίνεται πιο κόκκινη.

MT

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ