Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΑΛΙΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΑΛΙΜΟΥ,
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, δόθηκε σήμερα, 20/1/2011, συνέντευξη τύπου των Δημάρχων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Αλίμου, για την ενημέρωση των Μ.Μ.Ε., σχετικά με το θέμα της διεκδίκησης μεγάλων εκτάσεων δημόσιας περιουσίας από τους κληρονόμους Νάστου, ενόψει της κρίσιμης δίκης της 25ης Ιανουαρίου.
Οι τρεις νυν Δήμαρχοι Β. Βαλασόπουλος, Χ. Κορτζίδης και Θ.Ορφανός, ο απελθών Δήμαρχος Ηλιούπολης  Γ. Αναγνώστου και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης  κ. Ν. Καραβέλος, παρουσίασαν τη νομική, πολιτική και κοινωνική διάσταση του θέματος, και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τα τοπικά, διαδημοτικά και αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. που συμμετείχαν. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Π. Καπετανόπουλος.

Όπως καταδείχθηκε από τις εισαγωγικές τοποθετήσεις και το διάλογο που ακολούθησε, από τη δεκαετία του ’80 εκτυλίσσεται ένα μεγάλος δικαστικός και πολιτικός αγώνας, προκειμένου να κατοχυρωθεί η αδιαφιλονίκητη κυριότητα του Δημοσίου και των Δήμων πάνω στα οικόπεδα που οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούν, με τίτλους που οι Δημοτικές Αρχές και το Δημόσιο αμφισβητούν. Ήδη υπάρχει σειρά αποφάσεων δικαστηρίων και δικαστικών οργάνων, που δικαιώνουν το Δημόσιο, και χαρακτηρίζουν τους κληρονόμους Νάστου καταπατητές και σφετεριστές δημόσιας γης.
Εκτός αυτού οι Δημοτικές Αρχές, με την υποστήριξη και τη μαχητική συμμετοχή των δημοτών, έχουν προχωρήσει σε αξιοποίηση μεγάλου μέρους αυτών των οικοπέδων, προς όφελος των κατοίκων. Ήδη προ πολλών ετών τα οικόπεδα αυτά φιλοξενούν πολυάριθμους χώρους κοινής ωφελείας, όπως το ΙΚΑ Ηλ/λης, σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, παιδικές χαρές, αθλητικά κέντρα, χώρους πράσινου και αναψυχής κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ανατροπή της δημόσιας χρήσης τους και η απόδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην κοινωνική ζωή των πόλεών μας, στην απόλαυση θεμελιωδών κοινωνικών αγαθών και στο βαλλόμενο πανταχόθεν περιβάλλον.
Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης  Βαλασόπουλος τόνισε ότι το θέμα αυτό έχει μεγάλη κοινωνική και πολιτική σημασία, και απαιτείται αφ’ ενός συνεχής προβολή του, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η μαχητική κινητοποίηση των δημοτών, αφ’ ετέρου ισχυροποίηση του νομικού μας οπλοστασίου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση των οικοπέδων  και στην συγχρηματοδότηση των έργων από διάφορες πηγές. Τέλος διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει τη δυναμική πολιτική των Δημάρχων που προηγήθηκαν.
Ο Δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης ανέφερε και αυτός ότι τα περισσότερα από τα οικόπεδα αυτά έχουν ήδη αξιοποιηθεί από τους Δήμους, και τόνισε την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης, επαγρύπνησης και κινητοποίησης των πολιτών.
Ο Δήμαρχος Θάνος Ορφανός  τόνισε επίσης την ανάγκη μεγαλύτερης προβολής του θέματος, και αναφέρθηκε με έμφαση στη σύμπνοια των Δημοτικών Αρχών, και την από κοινού δράση τους για τη σημαντική αυτή υπόθεση.
Ο τ. Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιάννης Αναγνώστου τόνισε ότι το θέμα εκτός από νομικό είναι κυρίως πολιτικό, και το χαρακτήρισε σαν ένα νέο Βατοπέδι.
Τέλος ο νομικός σύμβουλος κ. Ν. Καραβέλος επεσήμανε τη σοβαρότητα της επικείμενης δίκης, δεδομένου ότι σ’ αυτήν κρίνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συνόλου των διεκδικούμενων εκτάσεων, και όχι μεμονωμένων οικοπέδων, όπως γινόταν σε προηγούμενα δικαστήρια, τόνισε δε ότι σήμερα έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας, το ότι οι κληρονόμοι Νάστου είναι κατηγορούμενοι για σειρά πολύ σοβαρών κακουργηματικών πράξεων σε βάρος του Δημοσίου, που σχετίζονται με τον τρόπο που έδρασαν στην υπόθεση αυτή.
Κλείνοντας ο συντονιστής της συζήτησης κάλεσε τα Μ.Μ.Ε. να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των κατοίκων των τριών Δήμων, τόσο στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 24/1 το απόγευμα στα Πολυκλαδικά, όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης στα Δικαστήρια, στις 25/1, προβάλλοντας το θέμα και ενημερώνοντας την κοινή γνώμη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ