Ηλιούπολη: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 9/2/11 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ




Με ενδιαφέροντα θέματα συνεδρίασε στις 9/2/11, το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τα σημαντικότερα από αυτά ήταν το αίτημα για παραχώρηση της χρήσης τριών αιθουσών του 5ου Λυκείου στο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», για στέγασή του, και η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου στην πόλη μας.
Του πρώτου αιτήματος εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χ. Γιαννάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη κοινωνική προσφορά τού μη κερδοσκοπικού Φιλανθρωπικού Σωματείου «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», που δημιουργήθηκε από γονείς ατόμων με αναπηρία, επιστήμονες και ευαισθητοποιημένους πολίτες, και λειτουργεί ως Μονάδα εκπαίδευσης ατόμων με νοητική υστέρηση και αυτισμό, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής. Πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες του Κέντρου αφορούν σε δημιουργικά εργαστήρια (κεραμικής, χειροτεχνίας, πληροφορικής κ.λ.π.) και σε τμήματα προγραμμάτων κοινωνικοποίησης (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ομάδες γονέων), και εξήγησε ότι η χρήση των συγκεκριμένων αιθουσών του 5ου Λυκείου δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Κέντρου, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή το Κέντρο έχει 60 νέες και νέους εκπαιδευόμενους, ότι οι αίθουσες του 5ου Λυκείου είναι κατάλληλες γι’ αυτή τη χρήση, λόγω της πολύ καλής προσβασιμότητάς του, προσθέτοντας ότι το έργο του σωματείου τους αξιολογείται τακτικά από τους εποπτεύοντες φορείς και συμβάλλει σημαντικά στην ψυχολογική στήριξη και την κοινωνική ένταξη αυτών των παιδιών.
Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση, κατά την οποία πήραν το λόγο όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων και πολλοί σύμβουλοι, τονίζοντας ότι σε θέματα ΑμεΑ όλοι διάκεινται κατ’ αρχήν ευνοϊκά, διατυπώθηκαν ωστόσο από πολλές πλευρές και επί μέρους επιφυλάξεις. Ο Δήμαρχος κλείνοντας δήλωσε, ότι είναι τιμή για την πόλη μας η φιλοξενία αυτού του Κέντρου, και ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση  χρήσης πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης όλων των εκτός λειτουργίας χώρων των Πολυκλαδικών για κοινωνικούς σκοπούς.  Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά  πλειοψηφία.
Για το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Ηλιούπολη, εισηγήθηκε και πάλι ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, ο οποίος εξέθεσε τη σημασία αυτού του θεσμού, που σκοπό έχει να ανακουφίσει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, είτε με τη δωρεάν παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε κατηγορίες συμπολιτών μας με πλήρη οικονομική αδυναμία (άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες, ΑμεΑ κ.λ.π.), είτε με την παροχή των ειδών αυτών με έκπτωση της τάξης του 20% - 30%, στους δημότες με χαμηλά εισοδήματα. Διευκρίνισε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί καθημερινά, όπως όλα τα αντίστοιχα καταστήματα και με τις ίδιες τιμές, και θα μπορούν από αυτό να ψωνίζουν όλοι οι δημότες, αφού τα είδη που θα διαθέτει θα είναι άριστης ποιότητας. Από την στήριξή του άλλωστε από τους συμπολίτες μας, θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο και η επιτυχής λειτουργία του, αφού τα έσοδά του θα προορίζονται για την εκπλήρωση του σκοπού του. Τέλος τόνισε, ότι το κόστος μίσθωσης του χώρου όπου θα στεγαστεί, θα καλυφθεί από την παρακράτηση του 20% των αποδοχών των αιρετών μελών της Δημοτικής Αρχής, ενώ όλο το υπόλοιπο κόστος λειτουργίας του θα αναλάβει η Μη Κερδοσκοπική Κοινωνική Συνεταιριστική Οργάνωση, με την επωνυμία «ΕΔΡΑ», που συνεργάζεται με πολλούς ακόμη Δήμους για ποικίλους κοινωνικούς σκοπούς, και διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και άριστες συστάσεις. Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο ταμίας και εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού «ΕΔΡΑ», κ. Αλ. Οικονόμου, ο οποίος έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σε επιμέρους θέματα, που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μετά από διεξοδική συζήτηση, η ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου αποφασίστηκε, με τη θετική ψήφο  των συμβούλων της συμπολίτευσης και της παράταξης του «ΕΝΑΚ».
Πέραν των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επαναφορά των  κυκλοφοριακών ρυθμίσεων των οδών Ποσειδώνος και Στ. Σαράφη στην προηγούμενη κατάσταση (η Ποσειδώνος άνοδος από Λ. Πρωτόπαπα προς Λ. Παναγούλη και η Στ. Σαράφη κάθοδος από Λ. Παναγούλη προς Λ. Πρωτόπαπα), προκειμένου να επιλυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα σε τοπικό επίπεδο, και μέχρις ότου σχεδιασθεί κυκλοφοριακή μελέτη για την ευρύτερη περιοχή. 
Έγινε ενημέρωση του σώματος από τη Δημοτική Αρχή για την σε εξέλιξη απογραφή από τη Στατιστική Υπηρεσία κτιρίων, πληθυσμού και κατοικιών 2011, καθώς και για το νέο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και των Επιχειρήσεων.
Ομόφωνες αποφάσεις ελήφθησαν για τη συγκρότηση της ομάδας Διοίκησης Έργου για το πρόγραμμα «Διαύγεια», από υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους του Δήμου, της Επιτροπής Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα απαρτίζεται από το δημοτικό σύμβουλο κ. Αλ. Κοντονίκα, ως Πρόεδρο, το δημοτικό σύμβουλο κ. Γ. Αραμπατζή, το δημότη κ. Ε. Κεφαλά και υπηρεσιακούς παράγοντες, και για τον ορισμό του Αντιδημάρχου κ. Α. Βασιλείου, ως Προέδρου, του κ. Ι.Μπάρλα, (τακτικό μέλος) και του κ. Ά. Νόση (αναπληρωματικό μέλος), ως εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, στη  Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ