ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» Επετειακή γιορτή δέκα χρόνων και κοπή πίτας


 








Την Κυριακή στις 31 Ιανουαρίου Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυφάδας «Ο Προφήτης Ηλίας» πραγματοποίησε με επιτυχία την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, σε ένα  ιδιαίτερα χαρούμενο και εορταστικό κλίμα, μια και συνέπεσε με την συμπλήρωση δέκα χρόνων απ’ την ίδρυση του Συλλόγου. Με το ξεκίνημα της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν οι λόγοι και το ερέθισμα που έκανε κάποιους ανθρώπους να τολμήσουν να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντιπροέδρου του Συλλόγου που έκανε την παρουσίαση της εκδήλωσης, το 2001 η διαπίστωση μιας ομάδας συμπολιτών ότι, οι άνθρωποι της περιοχής δεν είχαν ένα φορέα και ένα χώρο που να συναθροίζονται να ανταλλάσσουν απόψεις και γενικότερα η ανάγκη για την αναβίωση της παλιάς καλής εποχής που υπήρχαν οι γειτονιές και πολλά άλλα θετικά για την ποιότητα της ζωής μας, τους οδήγησαν στο να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας «Ο Προφήτης Ηλίας».
Αυτά τα δέκα χρόνια, όπως δήλωσαν μέσα απ’ την παρουσίαση αλλά και τα λόγια του Προέδρου Ηλία Γιαννόπουλου, τα μέλη του Συλλόγου πορεύθήκαν με πολύ προσπάθεια και κόπο αλλά και κέφι και αισιοδοξία να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να οργανώσουν αυτό που είχαν οραματισθεί όταν υπέγραψαν για την ίδρυση του Συλλόγου. Πιστεύουν ότι, κατάφεραν με την προσπάθειά όλων των μελών, αλλά και την στήριξη των Δημοτικών Αρχών ο Σύλλογος να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας και χαράς στην περιοχή και να αποτελεί σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.
Βέβαια δεν υποστηρίζουν ότι κατάφεραν όλους τους στόχους τους. Παραμένει αναντίρρητη η ανάγκη για κάποιο χώρο για συναντήσεις των μελών και όχι μόνο όπου στους σημερινούς φαύλους καιρούς η επικοινωνία των ανθρώπων μπορεί να γίνει καθαρτήριο της ψυχής. Γιατί με την επικοινωνία των ανθρώπων αναπτύσσεται η αλληλεγγύη η σύμπνοια, η συμπόνια που ελαφρύνουν το άγχος του σημερινού ανθρώπου.
Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού φωτογραφικά στιγμιότυπα από την δεκαετή δράση του Συλλόγου απ’ όπου φάνηκε η πολύπλευρη δράση του Συλλόγου σε πολλούς τομείς όπως στη παράδοση, στο πολιτισμό, στη φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος στην επικοινωνία των μελών και των φίλων στην αναβίωση παλιών εθίμων κ.α.
Μετά την προβολή τη σκυτάλη πήρε η Χορωδία του Συλλόγου «οι Μελωδοί» που χάρισε στους παρευρισκόμενους όμορφες μουσικές μελωδίες υπό τη διεύθυνση του δασκάλου Σωτήρη Δογάνη, στον οποίο ο Σύλλογος παρέδωσε τιμητική αναγνώριση για το σημαντικό του έργο του.
Μετά την Χορωδία Ο Σύλλογος τίμησε τους ανθρώπους που τον στήριξαν και τον βοήθησαν στα δέκα αυτά χρόνια ηθικά και υλικά. Στην αρχή τίμησε τους Δημάρχους της δεκαετίας κατά χρονολογική σειρά της θητείας τους που παρευρέθησαν στην εκδήλωση : τον Στυλιανό Λανδράκη, τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο και τον Κώστα Κόκκορη. Ήταν μια συμβολική κίνηση που έδειξε ότι για να πορευθούμε δημιουργικά χρειαζόμαστε την ενότητα όλων και με έντιμη κριτική και σωστές και δημιουργικές προτάσεις. Στη συνέχεια στο ίδιο ενωτικό κλίμα τίμησε τους Προέδρους των ΚΑΠΗ της δεκαετίας που παρευρέθησαν για την φιλοξενία που παρέχουν στο Σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια, τον Ανδρέα Δαμιανάκη και, τον Σπύρο Δήμου, τους δασκάλους που έχουν βοηθήσει το Σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια, τη συνεργάτιδα του Συλλόγου λογοτέχνη κα Άννα Μπιθικώτση και το τον τοπικό τύπο δια των εκπροσώπων που παρευρέθηκαν.
Έγινε η καθιερωμένη κοπή της πίτας με ευλογία απ’ τον Πανοσιολογιότατο Πατέρα Μιχαήλ και εμπλουτίσθηκε με παραδοσιακά έθιμα της πρωτοχρονιάς απ τη πλούσια παράδοσή μας, που αναπαριστούν και εκφράζουν ποικίλες ευχές για τον καινούριο χρόνο σαν το μέλι, το σίδερο, το νερό την ελιά και το ρόδι.
Η παράσταση συνεχίστηκε με χορούς απ’ όλη την Ελλάδα και τις Χαμένες Πατρίδες απ’ τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου απ’ όλες τις ηλικίες. Η εμφάνιση των παιδιών της Ακαδημίας ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους και το θέατρο αντήχησε από συνεχή χειροκροτήματα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή στο δάσκαλο του χορού Αριστοτέλη Κατσινέλη
Τιμητικής Αναγνώρισης για την πολύτιμη συμβολή του και τον τελευταίο χορό στον οποίο χορευτές και κοινό έγιναν μια ομάδα.
Παρότι το πρόγραμμα ήταν τρεις ώρες λόγω του επετειακού χαρακτήρα, το θέατρο παρέμεινε γεμάτο μέχρι και τον τελευταίο χορό και απ την εκδήλωση απεδείχθη ότι ο Σύλλογος προάγει τον Πολιτισμό με ανιδιοτέλεια χωρίς να εμπλέκεται σε κόμματα και παρατάξεις, ο δε Πρόεδρος από το βήμα κάλεσε τους παρευρισκόμενους να πλαισιώσουν το Σύλλογο. Στην έξοδο προσφέρθηκε το καθιερωμένο κομμάτι της βασιλόπιτας και το τσίπουρο
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός απ’ αυτούς που τιμήθηκαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Δυμβουλίου κα Σάκκου, οι Αντιδήμαρχοι Πόλης κος Γεωργούλιας και Οικονομικών κος Κόκκορης, οι εκπρόσωποι Δημοτικών Παρατάξεων κα Λυγνού και κος Τάσσος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ Τσακίρης, κ. Αναλυτής, κ. Μπενέτος, κ.Θεοδοσόπουλος, κα Μαυρακάκη ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Κολώνης, ο κ Μαργέλης απ’ το ίδρυμα Βαρβαρέσου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Επιτροπάκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ