Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της πολης μας ,κατά τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2011, αναδείχτηκαν οι πραγματικές διαθέσεις και οι προθέσεις του Δημάρχου κ. Κόκκορη για τα όσα ετοιμάζονται στην πόλη μας. Τόσο από την συνδιοίκηση του Δήμου από τον συνεταιρισμό των κ. Κόκκορη – Λανδράκη – Παπαδόπουλου, όσο και από την ανυπαρξία διάθεσης για ουσιαστική αντιπολίτευση από την παράταξη του κ. Βαρβιτσιώτη .
Η τοποθέτηση της Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας ήταν θέση τεκμηριωμένης και ουσιαστικής αντιπολίτευσης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.Με την αναλυτική κριτική και τις προτάσεις που κατέθεσε, μέσα στα ασφυκτικά και αντιδημοκρατικά πλαίσια που επέβαλε η πλειοψηφία στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέδειξε με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι
 Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου μας έχουν συνταχθεί με ταξικά κριτήρια και κατ’ επιταγή του «Καλλικράτη» του μνημονίου, του Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
 Η σύνταξή τους έγινε ερήμην των δημοτών, και με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και όχι τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των δημοτών και της πόλης μας.
 Η ταξική επιλογή τους γίνεται ολοφάνερη από τα εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσουν για την κάτω Γλυφάδα και για έργα βιτρίνας, σε αντίθεση με τα ψίχουλα που δίνουν σε κοινωνικές δαπάνες και για την Τερψιθέα. Ο προϋπολογισμός για παράδειγμα προβλέπει μηδενικές δαπάνες για τα αντιπλημμυρικά έργα της Τερψιθέας ενώ την ίδια στιγμή θα διατεθούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τον χώρο του γκολφ και για πανάκριβα έργα βιτρίνας όπως οι οδοί Αγίου Νεκταρίου και Διαδόχου Παύλου, οι μαρίνες κ.λ.π.
Είναι ένας Προϋπολογισμός πλασματικός, μακριά από τις ανάγκες της Πόλης και χωρίς καμιά πολιτική εναντίωσης στο μονόδρομο της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης και στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον «Καλλικράτη».
Γι αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό

   Κατά την συζήτηση μεταξύ των άλλων επισημάναμε και καταδικάσαμε:
·         Την μεγάλη υστέρηση - κατά 30% περίπου - των εσόδων του Δήμου κατά την προηγούμενη χρονιά. Καταδείξαμε ότι η υστέρηση αυτή οφείλεται τόσο στην περικοπή θεσμοθετημένων πόρων του Δήμου εκ μέρους της πολιτείας που άγγιξε το 40% (π.χ. Δόθηκαν μόνο 26,6% για επενδύσεις, 0% από τα ΠΕΠ, 11% από προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΣΚ, 38% για την λειτουργία των ΚΕΠ, 50% για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων) όσο και σε μεγάλη υστέρηση είσπραξης των οφειλόμενων στο Δήμο εσόδων από πρόστιμα, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών, τέλη ελλιμενισμού στις μαρίνες, χρήσης αιγιαλού, χρήσης κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π. Τα μόνα έσοδα που αυξήθηκαν και μάλιστα κατά 38% ενώ προβλέπεται και ο διπλασιασμός τους κατά το 2001 αφορούν τους μετανάστες.
·         Την απαράδεκτη πρόβλεψη για την αύξηση των Δημοτικών τελών για το Β’ εξάμηνο του 2011 μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που η Κυβέρνηση θα κάνει κατά τις επιταγές του μνημονίου.
·         Την δραματική περικοπή των δαπανών της λειτουργίας των Παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ, του Πνευματικού & Πολιτιστικού Κέντρου, του Ωδείου, του Αθλητικού Οργανισμού κ.λ.π κατά 13% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα που είχαν ήδη περιορισθεί κατά 17,5%.
·         Την δραματική περικοπή των δαπανών επιχορήγησης των σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών τους που περιορίζεται κατά 28% σε σχέση με πέρυσι.
·         Το γεγονός ότι ενώ η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού δέχεται και νέα συρρίκνωση της τάξης του 10%, οι δαπάνες αμοιβών των αιρετών και των συμβούλων του Δημάρχου αυξάνονται κατά 11% ενώ οι δαπάνες προβολής του «έργου του Δήμου» διπλασιάζονται το 2011.
·         Την ανυπαρξία της οποιασδήποτε πρόβλεψης για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και κυρίως αυτών που πλήττονται από την κρίση και τα βάρβαρα μέτρα που μνημονίου καθώς και μέτρων αύξησης των θέσεων στους Παιδικούς για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που πάνω από 700 παιδιά αποκλείσθηκαν φέτος από αυτούς ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης το πρόβλημα θα ενταθεί.
·         Την δραστική περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων του Δήμου για έργα και επενδύσεις (ΣΑΤΑ, ΚΑΠ, ΕΣΠΑ κ.λ.π.) που η περικοπή τους θα ξεπεράσει για φέτος το 50 % .
·         Την μεταφορά από πέρυσι πολλών σε εκτέλεση έργων και προμηθειών (ορισμένα μάλιστα έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν αποπληρωθεί) με αποτέλεσμα τα νέα έργα αποτελούν μόνο το 58% του συνόλου του νέου του Τεχνικού Προγράμματος.
·         Την προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία έχει συνταχθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα που δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται περί ασκήσεων επί  χάρτου. Χωρίς συνοχή και την παραμικρή ιεράρχηση, προτείνονται αποσπασματικά και κατακερματισμένα έργα δίχως αιτιολόγηση και περιγραφή των αναγκών που υποτίθεται ότι θα καλύψουν με εμφανείς τις σκοπιμότητες και τις επιλογές που η Δημοτική Αρχή θέλει να υπηρετήσει. Επιλογές που έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης με καταφανέστατη την συνέχιση της ανισομερούς πολιτικής σε βάρος της Άνω Γλυφάδας.
·         Δεν προβλέπεται διάθεση των πιστώσεων που έχουν συγκεντρωθεί από την τσέπη μας για το «πρασινόσημο» για την απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης χώρων πρασίνου, πλατειών κ.λ.π. κοινωφελών δράσεων.
·         Προβλέπει μηδενικές δαπάνες για έργα πρασίνου και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων όταν με την πρώτη βροχή αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο οι τεράστιες ανεπάρκειες της πόλης μας σε αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων.
·         Όμως προβλέπει και άλλες δαπάνες για τις μελέτες που αφορούν το υπόγειο γκαράζ ώστε να μην επιβαρυνθεί ούτε για αυτές ο ιδιώτης που θα το αναλάβει να το κάνει με ΣΔΙΤ με απόφαση σύσσωμων των παρατάξεων των κ. Κόκκορη, Βαρβιτσιώτη, Λανδράκη ,Παπαδόπουλου, και Λυγνού.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ
·         Την κατάργηση του <<πρασινόσημου >>ώστε να μειωθούν (κατά 20%) σε ποσοστό τα Δημοτικά τέλη για να ελαφρυνθούν οι πολίτες στη δύσκολη αυτή περίοδο.
·         Την προώθηση λόγω της οικονομικής κρίσης δράσεων με χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό για τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη  σε άνεργους συνδημότες μας.
·         Πρόγραμμα δράσεων για την ενίσχυση των σχολείων μας και την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία του Δήμου μας. Την κατάργηση των τροφείων (άμεσα για τους ανέργους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες).
·         Δράσεις για την προστασία των δημόσιων αδόμητων χώρων του Δήμου μας με την χρήση των χρημάτων που έχουν συσσωρευθεί από το 1993 από το «πρασινόσημο», την προστασία της παραλίας μας και παράλληλα τη συντήρηση του πρασίνου και την προώθηση περιβαλλοντικών πολιτικών.
·         Εφαρμογή πολιτικής πλήρους διαφάνειας και περιορισμού της σπατάλης στις εκτός μισθοδοσίας δαπάνες.
·         Λήψη μέτρων για την αύξηση των εσόδων του Δήμου από τις ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που εισφοροδιαφεύγουν σκανδαλωδώς (π.χ. τέλη στις  μαρίνες, τέλη χρήσης αιγιαλού, χρήσης κοινοχρήστων χώρων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών κ.λ.π.)
·         Ο Προϋπολογισμός πρέπει να διαμορφωθεί από μηδενική βάση, όπου για κάθε στοιχείο δαπάνης θα εξετάζεται και θα ελέγχεται η σκοπιμότητά του, ενώ για κάθε στοιχείο εσόδου θα υπάρχει στόχος και δέσμευση εκπλήρωσής του. Χρειαζόμαστε την συμμετοχή στην κατάρτισή του των πολιτών.

Για να υπάρξει ένας προυπολογισμός στο Δήμο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις λαικές ανάγκες ένας δρόμος υπάρχει.Να παλέψουμε για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής η οποία ασκείται .

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε
      Χρειαζόμαστε μια πολιτική αντίστασης και όχι υποταγής στο μονόδρομο της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και υποδούλωσης στα μεγάλα συμφέροντα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων που φέρνει η κυβέρνηση με τον Καλλικράτη.
      Είναι αναγκαίο  να συναντηθούμε στον δρόμο του αγώνα όσοι παλεύουμε ενάντια στον Καλλικράτη την κυβέρνηση την Ε,Ε και το ΔΝΤ.
      Είναι απαραίτητη η κοινή αγωνιστική δράση όλων των κατοίκων της πόλης που θα αντιπαλεύει τις πολιτικές που στερούν από την Τ.Α. τους απαραίτητους πόρους. Που θα διεκδικεί τα μέσα που θα κάνουν την πόλη μας ανθρώπινη και τη  ζωή  μας καλύτερη.

       Άλλωστε, μας περιμένουν σκληροί αγώνες για την υπεράσπιση από το ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα τόσο του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού όσο και της Παραλίας της Γλυφάδας (176 στρέμ.).
 Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας
Γλυφάδα 24 Μαρτίου 2011

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ