Στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες μετά τις εκλογές


Νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών θα κληθεί να υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο όπως επιτάσσει το μνημόνιο.
Σύμφωνα με το "Έθνος", η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών οι οποίες πλέον θα προσδιορίζονται με "πιλότο" την βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος που ενημερώνεται με στοιχεία συναλλαγών από τις εμπορικές τράπεζες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν πως το νέο σύστημα θα οδηγήσει:
*Σε αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες). Παρότι οι αγοραίες τιμές έχουν υποχωρήσει από 7,5% έως 24,5% από το 2008 μέχρι και σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων παραμένουν ακόμη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των αντικειμενικών. Η άνοδος των αντικειμενικών θα είναι μεγαλύτερη στις περιοχές όπου καταγράφεται μικρή μείωση των αγοραίων τιμών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η μείωση των τιμών την τελευταία τετραετία είναι χαμηλότερη του 10% σε περιοχές όπως η Αργυρούπολη , το Ελληνικό , η Νέα Σμύρνη , το Παλαιό Φάληρο , ο Διόνυσος , η Πεντέλη , η Δροσιά , η Κηφισιά κ.α. Σε αυτές θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές.
*Σε μειώσεις των αντικειμενικών για εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν σημειώσει καθίζηση λόγω και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.
Η άνοδος των αντικειμενικών τιμών στις κατοικίες θα επιφέρει μπαράζ πρόσθετων επιβαρύνσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα και υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αναλογικά θα αυξηθούν το έκτακτο τέλος ακινήτων , το ΤΑΠ, ο φόρος μεταβίβασης , οι φόροι κληρονομιών , δωρεών και γονικών παροχών, τέλη και δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους , συμβολαιογράφους και τα έξοδα υποθηκοφυλακείου.
.Πέρα από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει η εφημερίδα, θα κατατεθούν και οι ακόλουθες προτάσεις:
*Για την χρήση των ακινήτων θα υπάρξει ένας ενιαίος φόρος ο οποίος θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων αλλά θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επί της ουσίας δεν θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
*Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
*Για την φορολόγηση των επιχειρήσεων μελετάται η εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου σε διανεμόμενα και μη κέρδη καθώς και παρόμοιο φορολογικό καθεστώς για όλων των μορφών τις επιχειρήσεις.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δρ Φιλάνθη Αγγελάκου: όλα για το Ταεκβοντό