Μεγάλη επιτυχία η Δεύτερη συνάντηση της ‘ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ



 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «ΩΑΣΗ» πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της υπό ίδρυση σωματείου ‘ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.Αν και ο καιρός ήταν απαγορευτικός με την κατακλυσμιαία βροχή, αυτό δεν εμπόδισε τις ενδιαφερόμενες να είναι εκεί. Κοντά η μία στην άλλη, βρίσκοντας ασφάλεια σιγουριά  αλλά και ελπίδα και στήριγμα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Ιδρύτρια της Ένωσης η κ. Λένα Μαυρακάκη η οποία εξέθεσε τους στόχους και τους σκοπούς της Ενωσης. Εμείς παραθέτουμε τα κύρια σημεία της ομιλίας της στο παρακάτω κείμενο


«Αγαπητές φίλες ,
Χαίρομαι ιδιαίτερα που ανταποκριθήκατε στο σημερινό κάλεσμα της ‘ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ’ που εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να γίνουμε ένας επίσημος φορέας –σωματείο για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας . Αν και ο καιρός δεν το επέτρεπε βλέπω ότι είμαστε ήδη 60 γυναίκες και αυτό για μένα είναι σημαντικό και σημαίνει πάρα πολλά .
Μαζί μας είναι η κ. Βασιλική Λιάφου ,  ψυχολόγος ειδικευμένη στην ενδοοικογενειακή βία και γενικότερα στη βία εναντίον των γυναικών. Η κ. Λιάφου θα μας βοηθήσει με την παρουσία της λόγω της επιστημονικής κατάρτισης που έχει ,στις θεματικές ομιλίες που θα πραγματοποιήσουμε μελλοντικά . Ας δώσω όμως τώρα το λόγο στην κ. Λιάφου να μας πει δυο  λόγια …...   
Θα επαναλάβω τους λόγους που με οδήγησαν να κάνω την κίνηση αυτή μια που από  σήμερα ανοίγουμε αυτή την προσπάθεια και κάνουμε γνωστή σε όλους και σε όλες την ΈΝΩΣΗ’ μας .
Λόγω της ιδιότητάς μου μέσα στο δήμο Γλυφάδας ως δημοτική σύμβουλος  αντιμετώπισα τον πόνο της ανεργίας , της μιζέριας και της φτώχιας από μεσοαστές  οικογένειες  που η ζωή τους άλλαξε και έμειναν μετέωρες  μέσα στον κυκεώνα της επιβίωσης . Έτσι λοιπόν πρωταρχικός μου στόχος ήταν να αναδείξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα στον αγώνα για μια αξιοπρεπή διαβίωση και στη συνέχεια την αλληλοβοήθεια , την αλληλουποστήριξη και τον εθελοντισμό  ένα τομέα  δύσκολο που αν τον εμπεδώσουμε και καταλάβουμε τη σημασία του θα μας βοηθήσει σημαντικά στη ζωή μας .
Θα ασχοληθούμε λοιπόν με τα θέματα της ανεργίας και απασχόλησης του γυναικείου πληθυσμού της πόλης μας και θα επικεντρωθούμε στις Προοπτικές και Λύσεις……..
Και στα θέματα υγείας – πρόνοιας ο Καλλικράτης καθιστά και τους Δήμους υπεύθυνους για την εφαρμογή τους.




Για να μπορούν να λειτουργήσουν Τοπικά Κέντρα Υγείας αλλά και δομές καταπολέμησης της βίας απέναντι στις γυναίκες, θα πρέπει να έχουμε συνεργασία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Συλλόγων και Ενώσεων Γυναικών, εθελοντών και εθελοντριών με την καθοδήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να δοθούν λύσεις στη σωστή κατεύθυνση και όχι δομές που λειτουργούν για 6 μήνες ή 1 έτος και μετά δεν υπάρχουν.
Εδώ είναι μία δράση που θα αναπτύξει η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ , η δράση του εθελοντισμού – ήδη γυναίκες φίλες έχουν προσφερθεί να πάρουν μέρος στην εθελοντική ομάδα
Ο νέος κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, γνωστός ως Νόμος Καλλικράτη, αναθέτει τα θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, δια βίου μάθηση και απασχόλησης στους νέους Δήμους. Το ίδιο και ο πρόσφατος Νόμος του Υπουργείου Παιδείας για την Δια Βίου Μάθηση, ορίζει τις αρμοδιότητες που παίρνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι λοιπόν στην ευχέρεια των Δήμων να συντάξουν πολυετή προγράμματα Δια Βίου μάθησης, προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες (ανεργία και είδος αυτής, τοπική αγορά εργασίας κλπ), τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη σε Ολοκληρωμένες Τοπικές Δράσεις Απασχόλησης και σε Δράσεις Αστικής Ανάπτυξης. Έργα αυτού του είδους εφαρμόστηκαν στο Γ’ ΚΠΣ και σε όσα υπήρχαν ολοκληρωμένες προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαμε σημαντικά αποτελέσματα σε Νέες Θέσεις Εργασία και στην επιχειρηματικότητα.




Έτσι λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο προσφέροντας στον κάθε κάτοικο αυτής της πόλης μια ευκαιρία εκπαίδευσης ή κατάρτισης, μια ευκαιρία να εξελίξει τις γνώσεις του, να αναπτύξει τις δεξιότητές του, για να μπορεί να βρεί μια δουλειά.
Εμείς ως ένα οργανωμένο  σωματείο θα επιδιώξουμε να είμαστε παρούσες σε όλους τους τομείς που αφορούν τη γυναίκα ώστε να  μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες . Άλλες δράσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε μεταξύ μας είναι η ανάδειξη των δεξιοτήτων που ήδη έχουμε . Αυτό θα είναι άμεσο εφ’όσον μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εκθέσεις με τα έργα μας . Μιλώ για τις γυναίκες δημιουργούς, τις γυναίκες καλλιτέχνες , τις γυναίκες συγγραφείς , τις γυναίκες ηθοποιούς που είναι αναμεσά μας .  
Προώθηση επιχειρηματικότητας

Η επιχειρηματικότητα αποτελεί σε περιόδους όξυνσης της ανεργίας σημαντική πηγή δημιουργίας απασχόλησης. Οι γυναίκες έχουν διακριθεί στον τομέα αυτόν και η ενίσχυσή και στήριξης αυτής της επιτυχημένης εμπειρίας είναι απαραίτητη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Έχει αποδειχτεί ότι η επιχειρηματική δράση εάν δε συνοδεύεται από δράσεις στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας δεν έχει επιτυχή αποτελέσματα.
Τι εννοώ?
Μια νέα γυναίκα που ανοίγει ένα μαγαζί, δεν είναι εύκολο να σταθεί, να κρατήσει το μαγαζί εάν δεν έχει βοήθεια – στήριξη σε επίπεδο χρηματοοικονομικής μελέτης ή διοικητικών γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Θα σας πω ένα  παράδειγμα με τα μαγαζιά που άνοιξαν γυναίκες που καταρτίστηκαν για να γίνουν επιχειρηματίες στο θεματικό πάρκο βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων στο Πάρκο Τρίτση. 15 γυναίκες καταρτίστηκαν για να γίνουν επιχειρηματίες, τους δόθηκε η χρηματοοικονομική μελέτη και ο εξοπλισμός για το μαγαζί ενώ παράλληλα λειτουργούσε Κέντρο Επιχειρηματικότητας το οποίο τους βοήθησε σε όλα τα βήματά τους για να σταθούν. Τα μαγαζιά αυτά αναδείχτηκαν σε ένα επιτυχημένο και αναγνωρισμένο ευρωπαϊκά μοντέλο στήριξης τη επιχειρηματικότητας που όμως δυστυχώς τότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αγκάλιασε και δεν στήριξε.
Σήμερα ευτυχώς η δική μας Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται  δίπλα στους επιχειρηματίες της περιοχής και  παροτρύνει  την ίδρυση  νέων επιχειρήσεων .
 Αγαπητές φίλες  εδώ μέσα υπάρχουν γυναίκες οι οποίες παλεύουν πολλά χρόνια σε πολλά επίπεδα.
Το σωματείο αυτό θα λειτουργήσει με άξονα τη γυναίκα , διαφοροποιείται από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους  χωρίς να αποκλείει το  θέμα πολιτισμός διότι θα έχει και αυτή τη δράση εφ’ όσον  έχει πρόθεση να δημιουργήσει τμήμα θεάτρου και τμήμα γυμναστικής zumba –λατιν , τανγκο.  
ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ  
  • Η εσωτερική και εξωτερική τάξη στη συγκρότηση του ανθρώπου.
  • Ο σεβασμός στο έμψυχο και άψυχο περιβάλλον.
  • Η ατομική προσπάθεια αλλά και η καλή συνεργασία με τον κόσμο του περιβάλλοντος.
  • Η μάθηση μέσω της έρευνας που θα δώσει τη χαρά για τη δουλειά και την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Η παντοειδής άσκηση για την απόκτηση δυνατοτήτων.
  • Ικανός άνθρωπος ίσον ευτυχής άνθρωπος.

Και κλείνοντας καλώ  όλες σας να συμπορευτείτε με το σωματείο αυτό ,να το κάνετε γνωστό σε όλες τις γυναίκες της πόλης μας ώστε ένα όραμα να γίνει πράξη τις δύσκολες ώρες που περνάμε όλες .»
                  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ