Γλυφάδα…Δέντρο έπεσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο




Η τραγική οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα έχει φτάσει πολλούς πολίτες στα  όρια των οικονομικών και ψυχολογικών Αντοχών τους..Όλοι μας πιεζόμαστε από όλες τις πλευρές..Κάτι σαν ..<<την ατυχία μου μέσα…» έρχονται και οι ζημιές..
Τι να  πεις όμως όταν σου έρχεται… δέντρο  παραλίγο κατακούτελα;; Ευτυχώς που γλύτωσες..αλλά δυστυχώς που έσπασε το παρμπρίζ και σου έκανε λαμπογιαλο…το αμάξι..αα……….. και είσαι και άνεργος ..έχεις και υποχρεώσεις..Σ αυτές τις περιπτώσεις την  ευθύνη την έχει ο δήμος.Πρέπει όμως να κάνεις μήνυση να περάσει από επίτροπο να εγκριθεί κλπ. φέξε μου και γλίστρησα  δηλαδή και αν δεν έχεις λεφτά… όχι μόνο γλίστρησες ,απελπίστηκες..Αυτό έπαθε ένας συντοπίτης μας από τον οποίο λάβαμε το παρακάτω mail στο οποίο κάνει έκκληση για βοήθεια στον Δήμαρχο , αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα έξοδα μιας μήνυσης, αλλά  και στο χρόνο που θα πάρει η εκδίκαση αυτής προκειμένου να φτιαχτεί το όχημά του

«Προς Δήμο Γλυφάδας
Άλσους 15, 16675 Γλυφάδα, Τηλ. 213 2025200, Fax. 213 8947719
Γραφείο Δημάρχου κύριου Κόκκορη Κώστα
Θέμα: Εκτεταμένες ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο από πτώση δέντρου σε δημοτικό χώρο, από υπαιτιότητα του Δήμου
Κύριε Δήμαρχε,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναφερθώ στο παραπάνω θέμα και παρακαλώ πολύ όπως μου δώσετε άμεσες απαντήσεις.
Όπως γνωρίζεται από ενημέρωση που είχατε από τον κ. Κώστα Παπαδόπουλο, από τον αντιδήμαρχο κ. Τσαμπίρα Δημήτρη αλλά και εμένα προσωπικά μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, το βράδυ της Τετάρτης 07/08/2013 και ώρα 21.30, στην οδό Κύπρου 50 και παραπλεύρως του ιταλικού εστιατορίου peccati, έσπασαν κορμοί  μεγάλου δέντρου από ύψος περίπου 6 μέτρων και έπεσαν πάνω στο σταθμευμένο όχημα μου μάρκας opel astra, με αριθ κυκλοφορίας ΙΜΚ6435, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και να υποστεί εκτεταμένες γρατζουνιές σχεδόν σε όλο του το μήκος και πλάτος.
Ειδοποιήθηκε αρχικά η αστυνομία για καταγραφή του συμβάντος, η πυροσβεστική υπηρεσία και από τον Δήμο το τμήμα προστασίας του πολίτη. Από την πυροσβεστική ήρθαν 5 πυροσβέστες, από τον Δήμο 4 άτομα (με επικεφαλής τον κ. Παπαδόπουλο), όπου με την βοήθεια αλυσοπρίονων και μπουλντόζας και μετά από 2 ώρες και αφού έκοψαν τους κορμούς απεγκλώβισαν το αυτοκίνητο.
Στην διάρκεια της επιχείρησης, κόσμος που περνούσε έβγαζε φωτογραφίες (έχω 30 στην διάθεση μου),  και ακούστηκαν διάφορα, επί παντός επιστητού για το θέμα. Μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του Ιταλικού εστιατορίου ανέφερε πως 2 φορές είχε πάρει τον δήμο και την σχετική υπηρεσία να έρθει και να κόψει το δέντρο σε κάποια σημεία γιατί ενοχλούσε τους περαστικούς (το αναφέρω επειδή είναι πρόθυμη να το καταθέσει για ότι χρειαστεί στο μέλλον), αλλά ποτέ ο Δήμος δεν έκανε κάποια ενέργεια.
Κατά σύσταση του κ Παπαδόπουλου, και τον ευχαριστώ γι` αυτό, το αυτοκίνητο μετακινήθηκε στο γκαράζ του Δήμου γιατί ήταν αδύνατον να μείνει σε δημόσιο χώρο με σπασμένο παρμπρίζ.
Την επομένη πήρα τηλέφωνο τον κ Τσαμπίρα, τον κ Παπαδόπουλο και εσάς προσωπικά και ζητούσα να μάθω τι γίνεται και πως αποκαθιστώνται οι ζημιές του αυτοκινήτου. Η απάντηση από τον κ Παπαδόπουλο ήταν πως πρέπει να το φτιάξω με προσωπικά μου έξοδα, να έρθω και να κάνω αίτηση στην υπηρεσία σας και μετά από 3 μήνες και αν ο Θεός και η επίτροπος βοηθήσει να πάρω τα χρήματα μου.
Να σας θυμίσω πως σας παρακάλεσα σε μία πιο άμεση και ανώδυνη λύση του θέματος, πως σας είπα ότι είμαι άνεργος και δεν έχω χρήματα και πως την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι για οικογενειακούς λόγους και όχι για διακοπές και πως με το περιστατικό έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην οικογένεια μου.  Να σας θυμίσω πως η απάντηση σας ήταν πως θα με πάρετε τηλέφωνο και θα με ενημερώσετε σχετικά (αναμονή).
Παρεμπιπτόντως, να θυμίσω στους συνεργάτες σας, πως υπάρχει δεδικασμένο σε ότι αφορά τις καταστροφές περιουσίας λόγω ζημιών που προκαλούνται από πτώσεις δέντρων για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι δήμοι (επισυνάπτω).
Πείτε μου λοιπόν εγγράφως και άμεσα τι ακριβώς πρέπει να κάνω από εδώ και πέρα. Και να θυμάστε πως, δεν έχω χρήματα, πως το αυτοκίνητο είναι σχεδόν καινούργιο, δεν έχω τρόπο μετακίνησης και όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα. Παρακαλώ αναλογιστείτε κάποιον δικό σας άνθρωπο στην αντίστοιχη θέση με εμένα.
Η απορία όλων των παρευρισκομένων ήταν, αν ήταν μέσα ο οδηγός ή ακόμη χειρότερα περνούσε κάποιος πεζός κατά την πτώση τι θα γινόταν κ Δήμαρχε?

Περιμένω τις απαντήσεις σας κ Δήμαρχε.

Με τιμή
Γιώργος Τράγος
Τηλ επικοινωνίας: 6940 826884


Γενικός Επίτροπος Επικράτειας , κ. Λασκαράτος Διονύσης, Φαξ: 213 1309734
Επίτροπος Επικράτειας, κ. Νικητάκης Αντώνης , Φαξ: 213 1309732
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ελεγκτικό Συνέδριο, κ. Καραβοκύρης Ιωάννης, Φαξ: 210 6466604

Το παρόν θα κοινοποιηθεί αυτούσιο σε κάθε μέσον για την προστασία μου.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Αποζημίωση από το δήμο αν η πτώση δέντρων προκαλεί ζημιές
Αποζημίωση από το δήμο αν η πτώση δέντρων προκαλεί ζημιές


Μια πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη απόφαση, εξέδωσε ο Αρειος Πάγος επικυρώνοντας παλαιότερη εφετειακή απόφαση. Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο υποχρέωσε το δήμο Ηλιούπολης να καταβάλει αποζημίωση 4.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου διότι έπαθε ζημιά όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της πτώσης του δένδρου οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του επίμαχου Δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».
Όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, από το Προεδρικό Διάταγμα 410/1995 καθιδρύεται αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου ως «προς την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία χώρων πρασίνου, υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων και των δεντροστοιχιών που βρίσκονται εντός των εδαφικών του ορίων». Η αρμοδιότητα μάλιστα αυτή «αφορά και στη λήψη κατάλληλων μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στον προληπτικό έλεγχο της κατάστασης των μεγάλων δέντρων και σε περίπτωση διαπίστωσης κινδύνου πτώσης αυτών, στην επίκαιρη σήμανση του χώρου (τοποθέτηση κατάλληλης προειδοποιητικής πινακίδας, εκκένωση περιβάλλοντος χώρου, απαγόρευση διέλευσης πεζών και τροχοφόρων οχημάτων), καθώς και στην έγκαιρη αποκοπή του δέντρου, προκειμένου να μη διακυβεύεται η ασφαλής χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τους πολίτες και να μην προκαλούνται υλικές ζημιές».
Με την απόφαση αυτή δημιουργείται δεδικασμένο σε ότι αφορά τις καταστροφές περιουσίας λόγω ζημιών που προκαλούνται από πτώσεις δέντρων για τα οποία είναι υπεύθυνοι οι δήμοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΟΝ .

WHO IS WHO:ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ